Ιδέες για το νέο σας σπίτι


Η διακόσμηση και η επίπλωση του σπιτιού μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μέσα από αυτό μπορούμε να εκφράσουμε την προσωπικότητα μας και το προσωπικό μας στυλ. Αυτές οι λίγες αλλά πολύτιμες συμβουλές πιστεύουμε πως θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες αφού είναι γεμάτες από ιδέες και πρακτικές πληροφορίες.
Είναι το σπίτι σας, ο χώρος σας, και οι μόνοι που έχουν λόγο στην διαμόρφωσή του είστε εσείς και ο σύντροφός σας. Μπορείτε να βάλετε το σαλόνι στον πάνω όροφο γιατί έχει καλύτερο φως ή θέα και τα υπνοδωμάτια κάτω. Ποιος είπε ότι ‘‘πρέπει’’ να συμβαίνει πάντα το αντίστροφο;
Για να φανεί ένας χώρος μεγαλύτερος πολλές φορές η σωστή λύση είναι να τοποθετηθούν τα έπιπλα στη μέση του χώρου και όχι κολλητά στους τοίχους. Ντουλάπια, βιβλιοθήκες, ή ένα τραπέζι μπορούν να τοποθετηθούν έτσι ώστε να οριοθετούν το καθιστικό σε έναν open plan χώρο. Επίσης πολλές φορές οι διάταξη των επίπλων μπορεί να γίνει έτσι ώστε να δημιουργείται μια ‘‘λωρίδα κυκλοφορίας’’.
Αν υπάρχουν εσοχές στους τοίχους εκμεταλλευτείτε τις με έπιπλα που χωράνε ακριβώς σε αυτές. Αυτό αυξάνει την αίσθηση του χώρου.    
Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο στο οποίο το παράθυρο δεν είναι απαραίτητα σημαντικό. Ένα τέτοιο μπάνιο όμως χρειάζεται εξαερισμό. Ο διακόπτης για το σύστημα εξαερισμού μπορεί να ενεργοποιείται ταυτόχρονα με τον διακόπτη για το φως.
Η minimal σχεδόν ‘‘νοσοκομειακή’’ διακόσμηση μπορεί ακόμα σε κάποιους να αρέσει. Παρόλα αυτά είναι ένα στυλ που ομολογουμένως μπορεί πολύ εύκολα να κουράσει για τι δεν προσφέρει την ‘‘ζεστασιά’’ που χρειάζεται ο άνθρωπος. Αν είστε φαν αυτής της τάσης, καλός αλλά με μέτρο. Ακολουθήστε το παράδειγμα των Ιταλών, που εμπεριστατωμένα ξέρουν τι κάνουν. Βάλτε για παράδειγμα στην άκρος μοντέρνα κουζίνα σας, ένα τραπέζι φαγητού με πατίνα και αντίστοιχες καρέκλες και από πάνω έναν ‘‘βαρύ’’ πολυέλαιο. Δημιουργεί ένα απόλυτα αρμονικό σύνολο και δίνει στον χώρο την ζεστασιά που του χρειάζεται χωρίς να χάνει το έντονα μοντέρνο χαρακτήρα του.
 Το σαλόνι σήμερα, σε αντίθεση με τα παλιά χρόνια που ‘‘άνοιγε’’ μόνο για να δεχτούμε επισκέψεις, χρησιμοποιείται για πολλές λειτουργίες. Είναι ένας χώρος στον οποίο ριλαξάρουμε, διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση ή δουλεύουμε, είναι ένας χώρος που τον ζούμε. Είναι επίσης ο χώρος που θα διασκεδάσουμε με τους καλεσμένους μας αλλά και θα παίξουμε με τα παιδιά μας. Είναι το δημόσιο πρόσωπο της ιδιωτικής μας ζωής, οπότε πρέπει να είναι ωραίο αλλά και πρακτικό για να εξυπηρετεί τις καθημερινές μας ανάγκες. 
Το σαλόνι πρέπει να είναι άνετο, ‘‘ζεστό’’ και να έχει καλό φωτισμό. Η μια προτεραιότητα πάντως πρέπει να είναι η άνεση. Είναι ο χώρος που πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο ζωή σας και όχι να τον υπονομεύει, οπότε πρέπει να ξεκινήσετε να το σχεδιάζεται κάνοντας μια ρεαλιστική εκτίμηση του διαθέσιμου χώρου και πως θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε.
Ο φωτισμός στο σαλόνι πρέπει να μπορεί να αλλάζει έτσι ώστε να επιτρέπει διάφορες δραστηριότητες. Η λύση είναι να βάλετε διακόπτες με ροοστάτη ώστε να μπορείτε να αυξομειώνετε την ένταση του φωτός, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Όταν φτιάχνετε το σπίτι σας ο καλύτερος τρόπος για να καταλήξετε στο στυλ που σας αρέσει αλλά και να μεταφέρετε σε αυτούς που συνεργάζεστε τι είναι αυτό που θέλετε είναι οι εικόνες. Αρχίστε να συλλέγετε φωτογραφίες από σπίτια και λεπτομέρειες που σας άρεσαν σε περιοδικά, δείγματα χρωμάτων και υφασμάτων που σας αρέσουν και σύντομα θα σχηματίσετε την εικόνα αυτού που ταιριάζει στο δικό σας στυλ.  
Ξεκινήστε πρώτα από τα βασικά και αυτά που δύσκολα διορθώνονται. Καλωδιώσεις, φωτισμός, θέρμανση, ψύξη, και πατώματα.
Καθώς επιλέγετε τα έπιπλα για το σαλόνι σας, έχετε υπόψη σας ότι για έναν χώρο που θα φιλοξενήσει παρέες και συζητήσεις χρειάζεται περισσότερα μικρά καθίσματα παρά δυο, παραδείγματος χάριν μεγάλους τριθέσιους καναπέδες. Ένας τριθέσιος καναπές είναι άνετος μόνο για δυο άτομα. Αντίθετα αν διαλέξετε έναν τριθέσιο, έναν διθέσιο και δυο πολυθρόνες μπορείτε να φιλοξενήσετε άνετα παρέα έξι ατόμων. 
Αν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης τζακιού στον χώρο και δεν υπάρχει ήδη η πρόταση μας είναι να το τοποθετήσετε. Δεν είναι τόσο για λόγους θέρμανσης αφού η σύγχρονη ζωή μας δίνει αυτή τη δυνατότητα χωρίς κόπο. Οι λόγοι είναι αισθητικοί. Η φλόγα του τζακιού στον χώρο δημιουργεί ατμόσφαιρα. Αν πάλι σας αρέσει το τζάκι αλλά δεν σας αρέσει η φασαρία του (κουβάλημα ξύλων, καθάρισμα και τα σχετικά) μπορείτε να φτιάξετε τζάκι που να λειτουργεί με γκάζι. 
Αναμειγνύοντας στον χώρο διαφορετικά είδη επίπλων θα επιτύχετε να δημιουργήσετε ένα προσωπικό και χαρακτηριστικό στυλ. Η σύγχρονη προσέγγιση στον τρόπο ζωής είναι λιγότερο επίσημη και περισσότερο δημιουργική.
Το είδος, το χρώμα και η υφή του πατώματος που θα διαλέξετε θα καθορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό το ύφος της διακόσμησης του σπιτιού σας. Ένα καλό πάτωμα θα σας συνοδεύσει για ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας και θα πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο, ώστε να ταιριάζει με όλες τις διακοσμητικές τάσεις που θα θέλετε να υιοθετήσετε στο μέλλον. Θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον αλλά να μην επιβάλλεται στον χώρο.
Η επιλογή κουρτίνας είναι ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της διακόσμησης του χώρου σας. Καθορίζει αρκετά το στυλ του σπιτιού σας αλλά και η επιλογή τους καθορίζεται από αυτόν. Είναι το τελευταίο πράγμα που θα προσθέσετε στο σπίτι σας και είναι και αυτό που θα ολοκληρώσει την εικόνα.
 Ένα άλλο στοιχείο που θα σας βοηθήσει στην επιλογή τους είναι τα παράθυρα αλλά και η θέα που έχετε. Ένα ωραίο παράθυρο ή μια ωραία θέα είναι στοιχεία που δεν θα θέλατε να κρύψετε πίσω από ένα βαρύ ύφασμα. Αντίθετα αν το παράθυρο σας δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο τότε μια ωραία κουρτίνα θα προσθέσει στον χώρο και θα κρύψει τις ατέλειες. .
Τα στοράκια είναι μια οικονομική και βολική λύση. Μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα μεγέθη, ταιριάζουν με όλα τα στυλ διακόσμησης και είναι αρκετά πιο φθηνά από τις κουρτίνες.  
Αν έχετε κάποια ή κάποιες συλλογές από αγαπημένα αντικείμενα ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την κατασκευή κάποιας βιτρίνας. Μια βιτρίνα από γυαλί όπου μέσα θα τοποθετήσετε τα αντικείμενα αυτά θα σας επιτρέψει να μην σκορπίσετε μικροαντικείμενα σε ράφια από εδώ και από κει, θα μπορέσετε να τους δώσετε την θέση που τους αξίζει αλλά και θα γλιτώσετε από την σκόνη, αφού είναι προστατευμένα. 
Η συμμετρία είναι πάντα ευχάριστη στο μάτι. Αντί λοιπόν να σκορπίσετε πίνακες ή φωτογραφίες αριστερά και δεξιά κρεμάστε τις όλες μαζί σε ένα τοίχο σωστά κεντραρισμένες ώστε να έχουν μια δυνατή επίδραση.
Τέλος ο σωστός φωτισμός προσθέτει την τελευταία πινελιά και αναδεικνύει τα αγαπημένα σας αντικείμενα με τον καλύτερο τρόπο. Οι πίνακες και οι φωτογραφίες μπορούν να φωτιστούν από πάνω με σποτάκια που παράγουν συγκεντρωμένη δέσμη φωτός και την κατευθύνετε ακριβώς στο σημείο που θέλετε. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να φωτιστούν ενσωματώνοντας έναν κρυφό φωτισμό κάτω από τα ράφια.
Στην βιβλιοθήκη σπάστε την μονοτονία των βιβλίων που βρίσκονται παραταγμένα στη σειρά με μια κορνίζα ή ένα βάζο κάποιο γλυπτό ή άλλο έργο τέχνης.
Μερικά ράφια με μικρό μήκος τοποθετημένα ασύμμετρα δημιουργούν ένα ποιο ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα από ένα ή δυο μακριά που είναι επίσης πιθανό να χάσουν το σχήμα τους από βαριά αντικείμενα όπως βιβλία.
Μην προσπαθείτε να διακοσμήσετε κάθε μια γωνιά του σπιτιού στην εντέλεια από την αρχή. Το σπίτι ζει και εξελίσσεται μαζί σας.
Βάλτε χρώμα. Η χρήση έντονων, φανταχτερών και τολμηρών χρωμάτων είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να κάνετε μια δυνατή διακοσμητική δήλωση. 
Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που υπάρχει στην αγορά είναι σίγουρα δελεαστική. Μην επηρεάζεστε από τις τάσεις γιατί αυτές περιορίζουν τις επιλογές σας, άλλωστε αυτό που είναι μόδα φέτος του χρόνου μπορεί να είναι τελείως ξεπερασμένο. Βασικά τα πάντα ταιριάζουν μεταξύ τους αρκεί να υπάρχει μια συνέχεια.
Αν πάλι το έντονο χρώμα στους τοίχους σας προκαλεί ανασφάλεια για το αποτέλεσμα ο πιο εύκολος τρόπος να το ξεπεράσετε και να καταλήξετε τελικά αν κάτι τέτοιο είναι για εσάς είναι να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας να βάψετε μόνο έναν τοίχο. Η επιφάνεια μόνο σε ένα τοίχο σε πορτοκαλί για παράδειγμα στο σύνολο ενός άσπρου δωματίου θα έχει ένα δυνατό αποτέλεσμα.
Το χρώμα που θα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο τοίχο μπορεί να επιλέξετε και για κάποια μαξιλαράκια στους καναπέδες ή βάζα ή άλλες λεπτομέρειες για να δημιουργήσετε μια σύνδεση.
Τα αντίθετα έλκονται. Τολμήστε να χρησιμοποιήσετε έντονα και διαφορετικά χρώματα στον χώρο. Σαν κανόνα να έχετε στο μυαλό σας το εξής: επιλέγετε χρώματα που κάνουν αντίθεση μεταξύ τους, βάλτε πράσινο με κόκκινο, μπλε με πορτοκαλί ή φιστικί με φούξια αλλά πάντα αφήστε μόνο ένα χρώμα να κυριαρχεί στον χώρο.      
 Αν πάλι ψάχνετε για ένα χρώμα που θα σας βοηθάει να ριλαξάρετε τότε θα ανακαλύψετε ότι οι γήινοι τόνοι είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς αφού πράγματι δημιουργούν ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον. 
Για ένα απόλυτα ήρεμο και χαλαρωτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να επιλέξετε αντίστοιχα και η υπόλοιπη σας διακόσμηση να αποτελείται από φυσικά υλικά. Προτιμήστε το ξύλο, το δέρμα, τα βαμβακερά και μεταξωτά υφάσματα.  
Επίσης το μπλε αν και έχει χαρακτηριστεί ως κρύο χρώμα, είναι στην πραγματικότητα το πιο χαλαρωτικό και γαλήνιο χρώμα. Με αποχρώσεις που ξεκινάνε από το πολύ ανοιχτό, σχεδόν άσπρο γαλάζιο μέχρι το βαθύ μπλε της θάλασσας .
Οι καθρέφτες αντανακλούν το φως και σαν αποτέλεσμα προσφέρουν φωτεινότητα στο χώρο, συγχρόνως κάνουν το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και με την ανάλογη κορνίζα αποτελούν ένα πολύ ωραίο διακοσμητικό στοιχείο.  
Βάλτε τη φύση στο σπίτι σας. Φυτά εσωτερικού χώρου και φρέσκα λουλούδια στα βάζα δίνουν στο χώρο ζωντάνια και χρώμα.


πηγή   i-do.gr