Συμβουλές για διαμόρφωση και διακόσμηση της κουζίνας


Η κουζίνα είναι από τους σημαντικότερους χώρους του σπιτιού μιας και έχει πολλές και σύνθετες λειτουργίες. Για αυτόν τον λόγο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας στον σχεδιασμό και το στήσιμό της. 

Διαμόρφωση κουζίνας
Η κουζίνα πρέπει να είναι πρακτική. Οι γυναίκες στην σύγχρονη εποχή δεν είναι μόνο νοικοκυρές αλλά και εργαζόμενες, έτσι η πρακτικότητα είναι επιτακτική ανάγκη.
Επιλέξτε μεγάλο και μονοκόμματο νεροχύτη με διαστάσεις 70, 80, 90, 100 εκατοστά. Θα σας βοηθήσει πολύ στο πλύσιμο μεγάλων σκευών όπως τα ταψιά και οι κατσαρόλες αλλά και στα λαχανικά. Αποφύγετε τους νεροχύτες με τις δύο γούρνες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περισσότερων πελατών μας είναι άβολοι. Λόγο της μικρής διάστασης κάθε γούρνας μας δυσκολεύει στο πλύσιμο μεγάλων σκευών με αποτέλεσμα να γίνονται τα πάντα χάλια.
Επενδύστε στις νέες τεχνολογίες κατά την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών σας, έτσι θα έχετε ευκολία στην χρήση λόγω των αυτοματισμών που προσφέρουν και μικρότερη κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σας προτείνουμε τις συσκευές φυσικού αερίου εφ’ όσον υπάρχει η πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου. Μια πολύ καλή επιλογή είναι οι επαγωγικές εστίες που προσφέρουν πιο γρήγορο μαγείρεμα και συνεπώς χαμηλότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού θερμαίνεται κατά κύριο λόγο το σκεύος και ελάχιστα η βάση, μεγάλη ευκολία στον καθαρισμό, αφού η χαμηλή θερμοκρασία της βάσης δεν αρκεί για να καούν τα υπολείμματα του φαγητού πάνω στην συσκευή.   Διακόσμηση κουζίνας
Τα γούστα ποικίλουν και η αισθητική είναι υποκειμενική. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας για να είναι η κουζίνα μας όμορφη και ελκυστική.
Οι πάγκοι, τα πορτάκια, οι συσκευές και τα πλακάκια πρέπει να έχουν χρωματική αρμονία. Αρμονικές είναι οι κοντινές χρωματικές αποχρώσεις που ανήκουν στην ίδια χρωματική ενότητα. Επιλέξτε «ήσυχα» χρώματα με ήρεμες και ζεστές αποχρώσεις για να έχετε ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Τα δυνατά και με έντονες αντιθέσεις χρώματα δημιουργούν μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση. Όλες οι οικιακές συσκευές πρέπει να είναι οπωσδήποτε στο ίδιο χρώμα.
Σωστοί χρωματικοί συνδυασμοί: Τα πορτάκια κουζίνας είναι αποτελούν την μεγαλύτερη επιφάνεια της κουζίνας, γι’ αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο στους συνδυασμούς που θα κάνουμε. Τα σκουρόχρωμα πορτάκια κουζίνας συνδυάζονται με πιο ανοιχτά χρώματα στους πάγκους και στους τοίχους και το αντίθετο.
Το στιλ της κουζίνας πρέπει να είναι σε αρμονία με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Δηλαδή σε ένα κλασσικό σπίτι το στιλ της κουζίνας που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει κλασσικό μοτίβο. Αντίστοιχα σε ένα μοντέρνο σπίτι ταιριάζει μια μοντέρνα κουζίνα.
Επιλέξτε ένα μόνο χρώμα μετάλλου (π.χ. inoxχρωμίου στην βρύση; Το ίδιο και στα πόμολα ή λευκά πόμολα τότε επιλέξτε λευκή βρύση).
Σημαντικό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να είναι μια κουζίνα λειτουργική θα πρέπει να έχει εργονομικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να δώσουμε στον σχεδιαστή να καταλάβει τι είναι ακριβώς αυτό που ζητάμε, αξιολογώντας ταυτόχρονα την εμπειρία του και τις τεχνικές που θα σας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα λειτουργικά και αισθητικά.                     
Facelift, Ανακαίνιση κουζίνας.
Όταν δεν δημιουργούμε καινούργια κουζίνα αλλά θέλουμε να φρεσκάρουμε την όψη της παλιάς μας κουζίνας πρέπει να ξέρουμε ότι οι επιλογές που έχουμε είναι περιορισμένες. Οι αλλαγές στα πορτάκια και τους πάγκους είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή με τους περιορισμούς που θέτουν οι υπάρχουσες διαστάσεις.
Συνήθως αυτές οι αλλαγές κοστίζουν λιγότερο από μια νέα κατασκευή και συνεπώς είναι πιο συμφέρουσες με την προϋπόθεση ότι τα κουτιά και τα ντουλάπια είναι σε καλή κατάσταση.


πηγή   ekouzina.gr