Συμβουλές για τέλεια διακόσμηση

Γράφει η Μαρία Παύλου
Η τέλεια διακόσμηση του σπιτιού αποτελεί ζητούμενο για τους περισσότερους, αν και πρόκειται για μία απολύτως προσωπική και υποκειμενική υπόθεση. Υπάρχουν όμως κάποιοι χρυσοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να αγγίζετε το όνειρο της τέλειας διακόσμησης :
  1. Προσθέστε στους τοίχους σας καθρέφτες, που δημιουργούν προοπτικές, αλλά εφόσον έχουν πλαίσιο.
  2. Μη διστάζετε να βάλετε κεριά στο χώρο σας. Βελτιώνουν την ατμόσφαιρα του δωματίου, αλλά μην το παρακάνετε με τα αρωματικά. Ένα αρωματικό κερί σε κάθε δωμάτιο αρκεί.
  3. Δημιουργείστε “στρώματα φωτός” στο χώρο με επιδαπέδιες λάμπες και λαμπατέρ σε τραπεζάκια. Μόνο το φως από τα φωτιστικά του ταβανιού δεν αρκούν. Δημιουργούν μία “παγωμένη” ατμόσφαιρα.
  4. Συνοδέψτε τα έπιπλα του κάθε χώρου με ένα χαλί που θα τα “δένει” μεταξύ τους. Αποφύγετε ωστόσο τα πολύ μικρά χαλιά. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να πατάτε το χαλί όταν θα κάθεστε σε ένα έπιπλο.
  5. Αλλάζετε τα μαξιλάρια στους καναπέδες, ανάλογα με την εποχή. Μην περιορίζεστε στα μαξιλάρια. Πάρτε πολλά, σε διάφορα στιλ και σχέδια, που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα και ολόκληρη τη διακόσμηση στο χώρο.
  6. Φέρτε μέσα στο σπίτι φρέσκα λουλούδια και πρασινάδα που θα φτιάξει τη διάθεση τη δική σας και των καλεσμένων σας. Το σπίτι αποκτά άλλο αέρα και δροσίζεται. Μη διστάσετε να επιχειρήσετε δικές σας ανθοσυνθέσεις.
  7. Δεν αποτελεί πια κανόνα η επιλογή του ίδιου ξύλου για όλα τα έπιπλα σε ένα χώρο. Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικό χρώμα και ξύλο στις καρέκλες της τραπεζαρίας ή στα τραπεζάκια. Τα βοηθητικά τραπεζάκια είναι απαραίτητα για να ακουμπάτε και εσείς και οι καλεσμένοι σας ποτήρια ή τασάκια.
  8. Επιλέξτε προσεκτικά τα διακοσμητικά αντικείμενα του σπιτιού σας. Θα ήταν καλό να σας αντιπροσωπεύουν. Να υποδηλώνουν το χαρακτήρα σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε γωνιές με τα διακοσμητικά σας αντικείμενα ή θεματικές γωνιές ώστε να προσελκύετε περισσότερα βλέμματα. Τα χαμένα αντικείμενα δεξιά και αριστερά μέσα στο σπίτι χάνουν και την προσοχή.
  9. Τοποθετήστε τα έπιπλά σας με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να δημιουργούνται γωνίες, ιδιαίτεροι χώροι και θεματικοί χώροι. Χώρος για διάβασμα, για καφέ, για παρέα και συζήτηση. Φροντίστε επίσης να ορίσετε ανοιχτούς χώρους για ελεύθερη μετακίνηση χωρίς να σκοντάφτει κανείς στα έπιπλα ή να ενοχλεί κάποιον άλλον κατά τη μετακίνησή του.
    1. Η απόλυτη τάξη δεν είναι απαραίτητα καλή. Όταν έχετε τοποθετήσει με απόλυτη συμμετρία τα έπιπλα , δοκιμάστε μία πιο ελεύθερη διακόσμηση στους τοίχους, που δε θα τετραγωνοποιεί τόσο την εικόνα του χώρου.
    2. Μην αφήνετε άδειες τις γωνίες. Φαίνονται μεγαλύτερες και τραβούν “κενά” βλέμματα. Εάν έχετε χώρο δημιουργείστε θεματικές γωνίες. Αλλιώς βρείτε έξυπνα διακοσμητικά για να τις ντύσετε.
    3. Όταν διακοσμείτε τους τοίχους με πίνακες, φωτογραφίες ή διακοσμητικά αντικείμενα, φροντίστε να βρίσκονται στο ύψος των ματιών ή λίγο πιο ψηλά. Μην παρασύρεστε και κρεμάτε πράγματα πιο ψηλά γιατί κανείς δε θα στραβολαιμιάσει για να τους ρίξει έστω μία ματιά.
    4. Τα χρώματα που επιλέγετε στους χώρους του σπιτιού δεν πρέπει απαραίτητα να είναι συνδυασμένα με μαθηματική ακρίβεια. Τα χρώματα δίνουν ελευθερία και μπορείτε να τα αναμιγνύετε.
    5. Η επιλογή των επίπλων καλό θα είναι να γίνεται με βάση την αισθητική σας, το γούστο σας και την προσωπικότητά σας. Μην επιλέγετε έπιπλα μόνο με κριτήριο τη μόδα της εποχής.
    6. Μπορείτε να ανανεώνετε εύκολα και με χαμηλό κόστος το χώρο σας. Η αλλαγή χρωμάτων και υφασμάτων είναι η βασική αρχή της ανανέωσης. Μπορείτε όμως με τη βοήθεια των προσωπικών σας φωτογραφιών να ανανεώνετε το χώρο σας, βάζοντας μάλιστα και την υπογραφή σας. Φωτογραφίες σε κάδρα στους τοίχους, φωτογραφίες πάνω στα έπιπλα, στα πατώματα, ή φωτογραφίες τυπωμένες σε υφάσματα όπως κουρτίνες, μαξιλάρια, ριχτάρια.
    7. Τα μικρά κάνουν τη διαφορά. Μερικές φορές τα μικρά καθημερινά πράγματα μένουν στην άκρη και ενώ κατέχουν κεντρική θέση στην καθημερινότητά μας δεν τα προσέχουμε όσο πρέπει. Σουπλά, ποτήρια, τασάκια, τραπεζομάντιλα... δίνουν χρώμα και στιλ.
    8. Τα έργα τέχνης δεν είναι προνόμιο των λίγων και πλουσίων. Υπάρχουν λύσεις και αγορές για όλους. Επιλέξτε έργα τέχνης που σας εκφράζουν και τοποθετείστε τα με προσοχή στο χώρο σας.
    9. Η διακόσμηση από άλλους πολιτισμούς ή τα διακοσμητικά αντικείμενα από άλλους πολιτισμούς έχουν πάντοτε ενδιαφέρον, αρκεί να μην υπάρχει υπερβολή. Σεντούκια, παραβάν, υφάσματα μπορούν να αναμειχθούν με επιτυχία με τα υπόλοιπα αντικείμενα του σπιτιού σας δημιουργώντας ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
    10. Η καθαριότητα είναι το Α και το Ω σε ένα σπίτι. Δε χρειάζονται υστερίες, αλλά σε καμία περίπτωση μην αμελείτε την καθαριότητα του χώρου όπου ζείτε. Μοιράστε τις δουλειές αν δεν έχετε χρόνο. Κάντε κάθε μέρα και από κάτι, αντί να περιμένετε να κάνετε γενική καθαριότητα μία φορά το μήνα. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
    11. Τα σπίτια που απεικονίζονται στα περιοδικά είναι καλά για να κλέβουμε ιδέες και να παίρνουμε συμβουλές, αλλά μην έχετε αυταπάτες ότι μπορείτε να έχετε ένα τέτοιο τέλειο σπίτι στην καθημερινότητά σας. Τα σπίτια αυτά είναι στημένα για μία φωτογράφιση και δεν είναι ούτε αυτά έτσι στην καθημερινή τους χρήση. Γιατί το σπίτι προορίζετε για να το ζούμε!


πηγή   teleiosgamos.gr/newsroom/omorfa-a-thilyka/2679-20-xryses-symvoules-gia-teleia-diakosmisi